На 17 юли ООН обяви нов температурен рекорд, регистриран на италианския остров Сицилия през 2021 г. - тогава термометърът достигна рекордните 48,8 °C. Сега тези рекордни температури най-накрая бяха потвърдени и записани като европейски рекорд за висока температура.

Изследователите отбелязват, че този запис ще бъде използван за измерване на текущата гореща вълна, ударила Земята. Трябва да се отбележи, че Световната метеорологична организация на ООН (СМО) поддържа Световния архив на екстремните метеорологични и климатични условия и също така внимателно проверява всички декларирани данни, включително информация за температури, валежи, сухота, скорост на вятъра и светкавици.

Сега ООН съобщи, че СМО е приела нов температурен рекорд за континентална Европа от 48,8 °C, регистриран в Сицилия на 11 август 2021 г. Отбелязва се, че комисията от експерти е проверила точността на показанията на температурата, но все още не е публикувала пълен доклад. Изследователите обаче смятат, че този рекорд вероятно ще бъде подобрен в следващите дни, когато жегата на планетата се засили.

Предишният потвърден температурен рекорд, регистриран в континентална Европа и потвърден, беше 48 ° C и беше поставен на 10 юли 1977 г. в Атина. Между другото, нов рекорд обикновено се обявява в рецензирано списание, но СМО казва, че все още не е имало възможност да го направи.

С нова гореща вълна, която неумолимо се насочва към Земята, СМО казва, че ще обмисли евентуални нови температурни рекорди, тъй като силните горещи вълни вече обхващат юга на САЩ, Средиземноморието, Северна Африка, Близкия изток и части от Азия, включително и Китай, пише Science Alert.

Ако скоро бъдат поставени нови рекорди за екстремни температури, докладчикът на СМО за времето и екстремните климатични условия Рандал Сервени каза, че той и колегите му ще извършат бърза предварителна оценка и след това ще пристъпят към подробни оценки като част от „старателен процес на проверка“.

Обърнете внимание, че Сервени е професор по география в Държавния университет на Аризона и е създал архива на СМО през 2007 г. Според него глобалното затопляне на планетата и рязката промяна на климата са провокирали скок в съобщенията за рекордни метеорологични и климатични събития, особено горещини. Именно затова, според Червеня, е толкова важно тези записи да са проверени и точни.

Превод: GlasNews