Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъжда провеждането на избори за руски президент в окупираните от Русия райони в Украйна, заяви днес говорителят на Гутериш - Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.

"Генералният секретар осъжда усилията на Руската федерация да организира своите президентски избори в окупираните от нея райони в Украйна. Той напомня, че незаконният опит за анексиране на райони от Украйна няма никаква валидност съгласно международното право", отбеляза в Дюжарик.

"ООН остава твърдо ангажирана със суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници, както е записано в съответните резолюции на Общото събрание", подчерта говорителят на Гутериш, цитиран от ДПА.

В Русия днес започна тридневно гласуване на избори, на които настоящият президент Владимир Путин се кандидатира за преизбиране и чийто изход се смята за предизвестен.

По данни на руски източници в окупираните части на украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област са призовани да гласуват общо около 4,5 милиона души. На изборите ще гласуват и жителите на украинския черноморски полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Украйна протестира срещу гласуването, организирано в нарушение на международното право, и призова света да не признава резултатите от изборите.