Събитията около смъртта на кралица Елизабет II преминаха гладко. Това е така, защото всеки детайл беше внимателно обмислен в план, наречен Операция Лондонски мост. Има подобен план в случай на смърт на крал Чарлз III.

Крал Чарлз се възкачи на трона на 8 септември 2022 г., в деня на смъртта на майка му кралица Елизабет. Събитията около нейната смърт и тържественото държавно погребение на 19 септември протекоха точно по план.

Според журналисти е разработен и план за крал Чарлз III в случай на смъртта му с кодовото име Operation Menai Bridge, съобщава Express. Той ще включва подробности за това как обществеността ще бъде информирана за смъртта му, пълна информация какво ще се случи в течение на 10 дни след смъртта на краля и къде ще бъде погребан.

Какво се знае за операция "Мост Менай"?

Операция "Мост Менай" е кодовото име на плана за справяне със смъртта и държавното погребение на крал Чарлз. Той очертава ключови събития и съобщения, като например как смъртта ще бъде обявена чрез различни комуникационни канали, какво ще се случи по време на официалния траур и как ще се проведе погребението. Основната причина за изготвянето на подробен план е да се осигури плавен преход на властта между двамата монарси, в случая от управлението на крал Чарлз към управлението на принц Уилям.

Защо е избрано това име?

Мостът Менай е висящ мост в Уелс, който пресича протока Menai между остров Anglesey и континенталната част на Уелс. Името е избрано поради дългата и силна връзка на краля с Уелс.

Чарлз беше най-дълго служилият принц на Уелс (64 години и 44 дни) и най-възрастният човек, заемал поста. Той получава тази титла, когато е на девет години, след възкачването на майка му на престола. Кралят също прекарва семестър в Университетския колеж на Уелс, изучавайки уелски, и е известно, че използва уелски фрази, когато изнася речи из цялата страна. Чарлз също посещаваше Уелс всяко лято, когато беше принц на Уелс.

Как обществото ще научи за смъртта на краля?

Обществеността ще научи за смъртта на крал Чарлз по същия начин, както за смъртта на покойната кралица. Веднага след смъртта на монарха има каскада от обаждания, информиращи ключови служители като министър-председателя, секретаря на кабинета и няколко министри и правителствени служители.

След като съответните хора бъдат информирани, смъртта на краля ще бъде обявена на живо от водещ на новините на BBC и други медии ще последват примера.

Как ще се развие операция "Мостът Менай"?

Според журналисти операцията "Мостът Менай" вероятно ще бъде подобна в много отношения на операция "Лондонски мост". След всички събития Уилям ще стане крал заедно със съпругата си Кейт, която се очаква да стане кралица консорт.

След това новият крал ще се подготви да направи обръщение към нацията, както направи Чарлз в деня след смъртта на майка си, и страната ще навлезе в период на национален траур преди погребението.

Денят, в който кралят умря, ще бъде известен като „Денят Д“, а следващите дни ще се наричат ​​„Денят Д+1“, „Денят Д+2“ и т.н. Ключовите събития по време на периода на траура ще включват пренасянето на ковчега в Уестминстър Хол и погребението му, за да се позволи на обществеността да отдаде почитта си.

Защо смъртта на монарси има кодови имена?

Кодовите имена първоначално бяха въведени, за да се предотврати изтичането на новини за кралска смърт в пресата преди официалното съобщение. Но кодовите имена вече са станали общоизвестни. Погребението на покойния принц Филип се проведе под името "Операция Четвърти мост". Смъртта на крал Джордж VI е кодирана като "Hyde Park Corner".

Превод: GlasNews