Унгарският премиер Виктор Орбан каза пред медиите, че условията, при които страната е решила да предостави финансова помощ на Киев в размер на 50 милиарда евро, са били „компромисно решение“.

В интервю за френското издание Le Point политикът обясни, че Будапеща не е съгласна с „промени в бюджета“ и отпускането на милиарди евро, които ще бъдат разделени за четири години. Но страната е готова да се присъедини към редиците на 26-те страни от ЕС, като предостави „гаранция, че всяка година ще решаваме дали да продължим да изпращаме тези пари или не“.

В същото време, както посочи премиерът, решението за помощта трябва да бъде единодушно всеки път.

Не се говори за изнудване от страна на Унгария, по-скоро тя възнамерява да „възстанови и поддържа единството на Европейския съюз“.

Будапеща също настоява, че е невъзможно руско-украинският конфликт да бъде разрешен с военни средства. 26 страни от ЕС все още не са съгласни с това.

„Унгарците също не подкрепят това. Вярваме, че единственото решение е дипломатическо. Това включва преговори за прекратяване на огъня и мир“, каза Орбан.

Той добави, че бюджетът на ЕС е основа, която всяка членка на съюза може да защити. И „Унгария не обича да използва ветото“, защото осъзнава стойността на единството.

Орбан каза още, че „единственият лидер, способен да спре войната“ в света, е бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Според него, ако той беше на власт в началото на конфликта, „нямаше да има война в Европа“.

„Днес не виждам никой освен него, нито в Европа, нито в Америка, който би бил достатъчно силен лидер, за да спре войната. Светът има име – Доналд Тръмп“, обясни Орбан.