Свързани с Русия хакери атакуваха базата данни на Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Киберпрестъпниците са получили информация за фирми, които осигуряват сигурността на най-секретните съоръжения - атомни подводници и лаборатории за химически оръжия.

Хиляди страници с данни могат да помогнат на престъпниците да проникнат в базата на подводниците HMNB Clyde, лабораторията за химически оръжия в Портън Даун и подслушвателния пост на GCHQ, пише таблоидът The Daily Mirror.

Освен това е атакувана компанията Zaun, която предоставя системи за сигурност на секретни обекти. Цялата информация е публикувана в Darknet, отбелязва вестникът.

Депутатът от Лейбъристката партия в избраната комисия на Камарата на общините Кеван Джоунс предупреди, че една кибератака може сериозно да навреди на сигурността на строго секретни сайтове.

„Правителството трябва да обясни защо компютърните системи на тази компания са толкова уязвими“, каза политикът.

Атаката, според таблоида, е извършена от хакерската група LockBit. Авторите на материала го наричат ​​един от най-опасните в света. Основният заподозрян е Михаил Матвеев, който е в списъка на най-издирваните лица на ФБР.

"Матвеев е известен с атаки срещу 1400 обекта по целия свят. Те включват опит за изнудване на Royal Mail (пощенски оператор на Обединеното кралство - бел. ред.) със сумата от 66 милиона паунда, която те отказаха да платят", припомнят журналистите.

Какви секретни документи се озоваха в Тъмната мрежа?

Daily Mirror уточнява, че в мрежата са попаднали документи за военно оборудване за защита на Портън Даун. Хакерите показаха поръчка за продажба, описваща стоки за HMNB Clyde и комуникационния комплекс GCHQ в Буда.

Изтичането включва оборудване за сигурност в базата на военновъздушните сили Уодингтън, дом на ескадрилата Reaper Strike Drone, и Cawdor Barracks, дом на 14-ти полк за комуникации и електронна война.

Подробни чертежи на периметъра на оградата около казармата Каудор изтекоха онлайн, а има и карта на военните съоръжения. Според съобщения в медиите са изтекли документи, свързани с редица затвори, включително категория А "Long Lartin", "Works" и "Whitemoor, Cambs".

LockBit е подала искане за откуп от £80 милиона.

Превод: GlasNews