Петр Павел, бивш генерал, началник на Генералния щаб и на Военния комитет на НАТО, е новият президент на Чехия. Той победи на балотажа бившия премиер Андрей Бабиш, който е един от най-богатите хора в страната.

При преброени почти всички бюлетини Павел получава близо 58% от гласовете.

Бабиш, който водеше кампания с изключително остри лични нападки с елементи на дезинформация, призна поражението си чак когато не останаха непреброени гласове.

"Победиха ценности като истина, достойнство, уважение и смирение", каза Павел пред привърженици и журналисти. "Убеден съм, че тези ценности се споделят от огромното мнозинство от нас, струва си да се опитаме да ги направим част от живота си и да ги върнем в Пражкия замък и нашата политика", допълни той след кампания, включваща силна подкрепа за НАТО и Европейския съюз и подкрепа за помощта за Украйна.

Това бе първото кандидатиране на 61-годишния генерал от резерва, който успя да победи Бабиш - една доминираща, но поляризираща сила в чешката политика от десетилетие. Павел, който водеше кампания като независим, получи подкрепата на дясноцентристкото правителство. Посланието му след победата бе за единство и спокойствие в обществото, въпреки, че Бабиш плашеше чехите, че генералът щял да вкара страната във война.

Чешките президенти нямат много оперативни права и задължения, но избират министър-председателя и управителя на централната банка, имат думата във външната политика, формират силно обществено мнение и могат да настояват правителството за политики.

Павел ще встъпи в длъжност през март, заменяйки напускащия Милош Земан - самият той предизвикал разногласия през двата си мандата през последното десетилетие и подкрепил Бабиш за свой наследник, пише Дневник. Земан настояваше за по-тесни връзки с Пекин, а също и с Москва, докато Русия не нахлу в Украйна, а изборът на Павел ще отбележи рязка промяна.

Резултатът от изборите ще стане официален едва когато бъде публикуван в юридическо списание във вторник, но резултатът от социологическите проучвания беше ясен още в днес след края на двата изборни дни.

Павел освен това е поддръжник на приемането на еврото - тема, която няколко правителства оставяха на заден план - и подкрепя гей браковете и други прогресивни политики