На погребението на кралица Елизабет II на 19 септември ще пристигнат около 500 високопоставени лица от цял ​​свят. Британското външно министерство, очаквайки, че Уестминстърското абатство ще бъде много пренаселено, препоръча официалните делегации да бъдат намалени - на погребалната церемония се очаква да присъстват само държавният глава и съпругата му. Много световни лидери - от президента на САЩ Джо Байдън до ръководителите на страните, участващи в Общността на нациите (Канада, Австралия, Нова Зеландия и други), потвърдиха участието си в траурните събития.

Покани не са изпратени само до три държави - Русия, Беларус и Мианмар. Иран ще бъде представен на ниво посланици.

Поради засилените мерки за сигурност чуждестранните гости няма да могат да използват лични автомобили или хеликоптери, затова беше решено те да бъдат доставени до гроба на кралицата със специални автобуси, пише Politico.

След смъртта на кралицата в шотландския замък Балморал на 8 септември ковчегът с тялото на Нейно Величество беше изложен първо в Тронната зала на двореца Холируд в Единбург, а след това в Единбургската катедрала, където се събраха членове на кралското семейство за прощална церемония.

Децата на Елизабет II участваха в бдение около ковчега на майка си ВИДЕО+СНИМКИ

Принц Хари, който нямаше няколко часа да се сбогува с баба си, отлетя за Великобритания сам. Беше договорено, че в първите дни само близки роднини могат да бъдат в Балморал и Меган Маркъл не беше включена в това число. Това обиди Хари и затова принцът напусна замъка сутринта на 9 септември, без дори да дочака закуската.

След пристигането на Меган в Шотландия, принцовете Уилям и Хари, заедно със своите половинки, застанаха пред камерите. Източници от двора съобщават, че новосъздадената принцеса на Уелс, Катрин, е двойно предпазлива с Меган, очаквайки нов трик от нея. В същото време днес Маркъл и Хари бяха сдържани, спазвайки установения етикет.

Мистериозно ръкописно писмо на Елизабет II ще бъде отворено след 63 години СНИМКИ

Сега цялото внимание на репортерите е насочено към Чарлз III. Проучванията показват, че 60% от британците смятат, че той ще бъде добър крал. В същото време в пресата се появяват материали за странностите на Чарлз, например той изисква връзките на обувките му да бъдат изгладени, сантиметър паста да се изстиска върху четката за зъби и да се внесе чаша вода, докато се къпе.

На 13 септември ковчегът с тялото на Елизабет II беше изпратен, придружен от принцеса Ан, в Лондон, в Бъкингамския дворец. Там всички представители на семейство Уиндзор успяха да се сбогуват с кралицата.

Погребението ще се състои на 19 септември, кралицата ще почива в параклиса "Свети Георги" заедно със съпруга си принц Филип.

След смъртта на Елизабет II: Принц Уилям вече е милиардер

МЕЖДУВРЕМЕННО

В Лондон избухна скандал около украинското посолство. Украинските дипломати решиха да изразят своите съболезнования и да почетат паметта на Елизабет II, като поставиха светлинна прожекция, изобразяваща кралицата, върху сградата на посолството. Но... вместо "Кралица Елизабет II", украинците изписаха  "Queer". Думата "Queer" се превежда като хомосексуален и в определени контексти може да се счита за ругатня.

Грешно отпечатаните снимка и видео бързо се разпространиха в социалните мрежи и събраха хиляди гневни коментари. Някои подозират, че украинците са си позволили "културен вандализъм", други ги съветват да научат по-добре английски, преди да изразят съболезнования.

Превод: GlasNews