Децата на британска кралица Елизабет II, включително крал Чарлз III, участваха в бдение около ковчега на покойния монарх в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург. Катедралата ще остане отворена до късния следобед за поклонение. Късно тази вечер ковчегът трябва да бъде в Бъкингамския дворец. 

Чарлз III, неговата сестра Ан и двамата му братя принцовете Андрю и Едуард участваха в традиционното бдение. 

Символичният ритуал продължи около 10 минути, като четирите деца на кралицата бяха разположени от всяка страна на ковчега. Пред катедралата продължават да се тълпят хора, които искат да кажат последно сбогом на кралицата. Днес в 19 часа българско време ковчегът ще бъде откаран на летището в Единбург и оттам със самолет на кралските военновъздушни сили, с принцеса Ан на борда, ще бъде транспортиран до военната база Нортхолт. Предвижда се в 21 часа българско време ковчегът да бъде в Бъкингамския дворец, където ще бъде посрещнат от краля и кралицата-консорт. 

Мистериозно ръкописно писмо на Елизабет II ще бъде отворено след 63 години СНИМКИ

Кралската двойка обаче преди това ще посети Северна Ирландия, което е част от обиколката на Чарлз Трети във всички части на Обединеното кралство, инфорвира БНР. Политически наблюдатели на Острова смятат, че решението на Чарлз III да започне управлението си с тази обиколка показва, че негова първостепенна грижа е бъдещето на съюза. В сряда следобед ковчегът на кралицата ще бъде изложен за поклонение в Уестминстърското абатство в продължение на четири пълни дни. 

Шотландия изпраща Елизабет II, хиляди посрещат траурния кортеж ВИДЕО+СНИМКИ

В Лондон вече се събират хора за процесията до абатството, някои от които къмпингуват наоколо. От министерството за дигитализация, култура, медии и спорт обаче предупредиха хората да не пречат по никакъв начин на процесията. Освен това бе съобщено, че в Хайд парк, който е наблизо до трасето, ще бъдат инсталирани два големи екрана, така че онези, които нямат достъп до процесията, ще могат да я наблюдават, тъй като ще бъде излъчване на живо по телевизията и радиото.

След смъртта на Елизабет II: Ребрандират банкноти, монети, марки и паспорти