След 70 години на трона, кралица Елизабет II се превърна в неразделна част от ежедневието на британците. Свикнали са да виждат нейния портрет, профил и герб в писмата, в монетите и банкнотите – така че какво ще е промени сега?

Кралица Елизабет II почина

Парите

На всичките 29 милиарда монети в обращение в Обединеното кралство е изобразена главата на кралицата. Последният дизайн е от 2015 г., когато тя е на 88 години. Това беше петият монетен портрет, създаден по време на нейното управление. 

Кралският монетен двор няма да каже как или кога ще започне да издава монети с главата на крал Чарлз III върху тях, но е вероятно монетите на кралицата да останат в обращение в продължение на много години и процесът на замяната им ще бъде постепенен, пише BBC.

Преди всички британски монети да бъдат актуализирани за децимализиране през 1971 г., беше съвсем нормално да се намерят няколко различни лика на монарси в пормонето на всеки британец. 

Въпреки че не се знае как ще изглежда монетният портрет на краля, една монета, емитирана през 2018 г. от Кралския монетен двор в чест на 70-ия му рожден ден, дава известна насока. И едно нещо, което изглежда сигурно, е, че той ще бъде показан обърнат на другата страна - наляво. Традицията повелява посоката, в която е обърнат монархът върху монетите, да се редува за всеки нов монарх.

След като бъдат одобрени от правителството, новите проекти ще бъдат произведени в Кралския монетен двор в Лантрисант, Южен Уелс. Кралицата се появява на всички банкноти на Bank of England от 1960 г. насам (банкнотите, издадени от шотландски и северноирландски банки, не изобразяват монарха). В момента има около 4,5 милиарда банкноти на Bank of England на стойност около £80 милиарда. и, както при монетите, те ще бъдат постепенно премахнати. Всички банкноти и монети ще останат законно платежно средство. Банката на Англия ще даде известие, ако това се промени.

Марки и пощенски кутии 

От 1967 г. всички марки, издадени от Royal Mail, имат релефен силует на страничния профил на кралица Елизабет II.  За разлика от монетите, където посоката, в която гледа монархът, се променя, кралят или кралицата винаги са показани с лице наляво на пощенските марки. Кралската поща издаде тези възпоменателни марки, за да отбележи 70-ия рожден ден на принца на Уелс през 2018 г.

Сега Royal Mail ще спре да произвежда марки на кралица Елизабет II - въпреки че те все още могат да се използват върху писма и колети - и ще започне процеса на създаване на нови.  Новият крал е фигурирал на марки и преди, но Royal Mail все още не казва как ще изглеждат новите дизайни с него.  Освен че поставя монарха върху марки, Royal Mail поставя кралски шифри върху много пощенски кутии.

Повече от 60% от 115 000 пощенски кутии в Обединеното кралство носят знака EIIR на кралица Елизабет II - E за Елизабет и R за Regina, което означава кралица. В Шотландия те представят шотландската корона.  Извън Шотландия всички нови пощенски кутии вече ще включват кралския шифър.

Паспортите все още са валидни 

Не само парите и марките се нуждаят от актуализиране. Всички британски паспорти се издават на името на Нейно Величество и все още са валидни за пътуване, но за новите паспорти надписът от вътрешната страна на предната корица ще бъде актуализиран на Негово Величество. 

Полицейските сили в Англия и Уелс ще трябва да сменят кралския шифър на кралица Елизабет II в центъра на табелите на шлемовете си. 

И накрая, адвокатите, които са били назначени от монарха за съветници на кралицата, сега ще бъдат известни като съветници на краля с незабавно влизане в сила.

 

Превод и редакция: GlasNews

Политици и световни лидери скърбят след смъртта на Елизабет II

Ето къде ще бъде погребана Елизабет II

Вижте кралица Елизабет II в СНИМКИ през 70-годишното ѝ управление