Политици и световни лидери изказаха съболезнования по повод кончината на кралица Елизабет II. Монархът почина на 96-годишна възраст.

От Белия дом заявиха, че "техните мисли" са с британското кралско семейство след кончината на кралица Елизабет Втора, както и с целия британски народ, заяви говорителката на американското президентство Карин Жан-Пиер, цитирана от Франс прес.

Кралица Елизабет II почина

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на свой ред каза, че се е възхищавал на британската кралица за "нейната добрина, достойнство и отдаденост, както и успокояващото ѝ присъствие по време на десетилетия на големи световни промени".

Френският президент Еманюел Макрон посочи, че "Нейно величество кралица Елизабет Втора въплъщаваше непрекъснатостта и единството на британския народ повече от 70 години. Ще я помня като голям приятел на Франция, кралица, която покори сърцата на всички и ще остане завинаги в историята на своята страна и този век."

"С дълбока тъга научихме за смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет II. От името на народа изказваме искрени съболезнования на Кралското семейство, цялото Обединено кралство и Британската общност за тази непоправима загуба. Нашите мисли и молитви са с вас", написа в Туитър президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо коментира, че Елизабет Втора е имало постоянно присъствие в живота в Канада, а нейната служба ще остане важна част от историята.

Елизабет II: Монархът, на когото рекордите не са чужди

Бившият американски президент Бил Клинтън обяви, че управлението на кралицата е било вдъхновяващо.

„Винаги ще бъдем благодарни за добротата ѝ през годините, включително и по време на посещенията в Бъкингамския дворец  през 1995 година и 2000 година“, допълва Клинтън.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че покойната британска кралица успяваше винаги да покаже важността на трайните ценности в съвременния свят чрез своята отдаденост в работата.

Новоназначеният премиер на Великобритания Лиз Тръс обяви, че всички са съкрушени от новината, която представлява шок за нацията и останалия свят.

Елизабет II беше духът на Великобритания

В свое писмо генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че Елизабет II е била пример за себеотдаденост.

С Мишел Обама сме благодарни, че сме свидетели на лидерството на Елизабет II. Мислите ни са с нейното семейство и Обединеното кралство в този труден момент, написа бившият президент на САЩ Барак Обама.

Премиерите на Шотландия и Уелс също отдадоха почит на кралицата като изпратиха своите съболезнования на кралското семейство, пише BBC.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън написа в Туитър:

"Смъртта на Нейно Величество, кралица Елизабет, е дълбоко тъжен момент за Обединеното кралство, Британската общност и света. Животът й беше изпълнен с изключителна отдаденост и служба. От името на народа на Шотландия, предавам най-дълбоките си съболезнования на краля и кралското семейство." написа Никола Стърджън.

Премиерът на Уелс Марк Дрейкфорд каза, че е "невероятно тъжен" да научи за смъртта на кралицата.

"Като нашия най-дълго управлявал монарх, тя твърдо отстояваше ценностите и традициите на Британската монархия. От името на народа на Уелс, изказвам нашите най-дълбоки съболезнования на семейството на Нейно Величество в този тъжен момент.", написат Марк Дрейкфорд.

С официално изявление излезе клубът Манчестър Юнайтед, който има мач тази вечер на Олд Трафорд.

"Манчестър Юнайтед споделя скръбта на цялата нация след съобщението от Бъкингамския дворец за кончината на Нейно Величество Кралицата. Клубът признава нейния огромен принос към обществения живот, включително спорта, както тук, в Обединеното кралство, в Британската общност, така и по света."

Следвайки указанията на ФА и УЕФА, мачът от Лига Европа на УЕФА тази вечер срещу Реал Сосиедад ще се проведе по план на Олд Трафорд.

Едноминутно мълчание ще бъде запазено преди началото, което ще позволи на отборите, официалните лица на мача и всички присъстващи да отдадат почитта си на Нейно Величество Кралицата. И двата отбора ще носят черни ленти на ръкавите, а знамената на "Олд Трафорд" ще се веят наполовина в знак на нашето най-голямо уважение", става ясно от изявлението.

Чарлз III е новият крал на Великобритания