70-годишното управление на кралицата приключи и най-големият й син Чарлз вече е крал на Обединеното кралство, съобщава BBC.

Toй ще управлява под името и Чарлз III. Съпругата на Чарлз - Камила също ще получи нова титла. Пълното ѝ име ще бъде кралица-консорт - с термина „консорт” се обозначава съпругата на монарха. Елизабет II сама пожела това приживе.

„Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на семейството ми. Скърбим дълбоко за кончината на един ценен суверен и много обичана майка", гласи първото официално изявление на новия крал.

Политици и световни лидери скърбят след смъртта на Елизабет II

„Знам, че загубата й ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Британската общност и от безброй хора по света", допълва крал Чарлз III.

„По време на този период на траур и промяна аз и моето семейство ще се утешаваме и подкрепяме от нашето знание за уважението и дълбоката семейна привързаност, голяма част от които беше кралицата“, се казва още в официалното изявление на новия крал.

Към този момент все още не е ясно кога ще се проведе церемонията по коронясването на новия владетел на Обединеното кралство.

Кралица Елизабет II почина

Тайният план за дните след смъртта на Елизабет II