Известен наркобарон, който планираше да убие наследника на холандския трон принцеса Амалия и премиера Марк Рюте, избегна затвора поради съдебно объркване в Испания. 

Лидерът на Mocro Maffia Карим Буяхричан беше арестуван в Марбея през януари 2023 г. по време на голяма спецоперация. Тя продължи 5 години и се отнасяше за пране на пари.

След като научиха за задържането му, холандските власти подадоха искане за екстрадирането му в Нидерландия. Мъжът е обвинен и в разпространение на наркотици.

Националният съд в Мадрид уважи искането, но провинциалният съд в Малага, който има юрисдикция над района, където е арестуван Буджахричан, отказа да изпълни с аргумента, че наркобосът трябва да бъде наказан за пране на пари в Испания, преди да може да бъде екстрадиран другаде, съобщава Politico.

Холандските власти подадоха жалба, като посочиха, че Буяхричан е бос на наркомафията и е издирван от Интерпол и холандските правоприлагащи органи за участието му в 10-годишна нарковойна, по време на която бяха убити десетки хора в Белгия.

Миналия месец делото за пране на пари на Буджаричан беше представено на първото си заседание в провинциалния съд на Малага и председателстващият съдия освободи обвиняемия под гаранция от 50 000 евро. Милиардерът Буяхричан плати гаранция в брой и избяга.

Отбелязва се, че през 2022 г. нидерландската принцеса Амалия е била принудена да напусне студентското си общежитие и да се върне в кралския дворец поради факта, че полицията е получила доказателства, че Буяхричан е планирал или да я отвлече, или да я убие.