Европейският съюз тайно работи по документация за приемането на Украйна в европейския блок. Според някои информации това се случва тайно, тъй като Брюксел не иска да информира преждевременно за това фермерите в Европа, които са против евтиния украински внос.

По този начин служителите стигнали до извода, че подготовката за евентуално присъединяване към Европейския съюз на Украйна, Молдова, Грузия и шест други страни от Западните Балкани, включително Босна и Херцеговина, не трябва да се извършва пред очите на обществеността.

Ситуацията се усложнява от наближаващите избори в Европейския съюз.

Както пише Politico, цитирайки един от служителите на ЕС, никой не иска да говори за разширяване на общността преди европейските избори, които ще се проведат през юни.

„Разговорите за намаляване на субсидиите за европейските фермери не са нещо, което искате да включите в предизборните си лозунги или да използвате като предизборна амуниция за крайната десница“, каза източникът.

Въпреки това председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която се кандидатира за втори мандат, продължава да подготвя документи за присъединяването на Украйна към Европейския съюз.

Украйна, опустошена по време на войната с Русия, ако се присъедини към Европейския съюз, ще има по-голямо влияние върху общността и поради факта, че тази страна има един от най-ниските БВП, голяма тежест ще падне върху данъкоплатците на богатите европейски страни, което очевидно няма да се хареса на обикновените европейци.

Според експерти новите членове не могат да бъдат приети в Европейския съюз без допълнителни реформи.

Например трима европейски служители, с които разговаряха журналистите на изданието, бяха информирани, че ЕК трябваше да излезе със съобщение за реформата за разширяване в края на февруари, но това не беше направено.

Оттогава проектът е силно смекчен, тъй като ЕК усеща голяма нервност в обществото.