Френските военни се подготвят активно за сценарии на конфликт с висока интензивност, провеждайки уникални тренировки на специални полигони, които точно възпроизвеждат условията на реални бойни действия в Европа. Това написа на 8 март американското издание Politico.

Полковник Аксел Дени, който ръководи центъра за бойна подготовка (CENTAC) в Мейи льо Кам в Източна Франция, каза, че боевете в Украйна са върнали пълномащабната война на европейския континент.

„Френските войски се подготвят за конфликт с висока интензивност с враг, който може да се справи с тяхната огнева мощ, голяма промяна за армия, която прекара последните десетилетия в битки с бунтовнически кампании на места като Мали и Афганистан“, се казва в доклада.

Упражнения във ФранцияЦял екран
Военни учения се провеждат във Франция Снимка: Politico

Както отбелязва изданието, на полигона в Мейли-ле-Камп са създадени условия, максимално близки до реална бойна обстановка. Тук военният персонал е изправен пред симулирани артилерийски атаки, експлозии и технически повреди в комуникацията. Военният лагер, който заема огромна площ, е единственото място във Франция, където различни армейски части могат да провеждат съвместни учения.

Обучението обхваща не само физическата подготовка, но и тактическите и психологически аспекти на бойната готовност. Офицерите подчертават значението на тактиката на комбинираните оръжия, интеграцията на различни клонове на въоръжените сили и използването на съвременни технологии като дронове.

Войниците трябва да вземат критични решения с ограничено време и информация, екстремни условия и липса на сън. В края на всяка тренировка войниците се оценяват по редица критерии, за да се гарантира, че армията е възможно най-готова за реални бойни операции.

През януари началникът на френската армия генерал Пиер Чил каза, че след десетилетия на активни военни операции в Африка Франция пренасочва вниманието си към източния фланг на Европа. Той отбеляза необходимостта от гарантиране на надеждността на въоръжените сили на страната. Предвижда се до 2027 г. френската армия да може да разположи една дивизия, състояща се от приблизително 25 000 войници, в рамките на 30 дни.

„Ние не сме в същата ситуация като Украйна, но сме част от коалиция и това води до задължения“, каза той. „Концепцията за доверие в колективната отбрана, особено в НАТО, е много важна.

Опитът на Украйна

В подготовката си за отблъскване на атаки на „противник с еднаква огнева мощ“ френските военачалници вземат предвид и опита от бойните действия в Украйна.

Основният урок за Украйна, според служители на CENTAC, е да се избягват фронтални атаки, които водят до огромен брой жертви и не успяват да отблъснат врага.

Учения на френската армияЦял екран
Французите вземат предвид опита на Украйна в своите учения Снимка: Politico

Вместо това пехота, бронетехника, инженери и артилерия, интегрирани с нови технологии като дронове, които предават информация на войските и осигуряват смъртоносна сила на бойното поле, трябва да работят заедно, пише вестникът.

"Войната в Украйна потвърди важността на бойните действия с комбинирани оръжия. Това е единственият начин за водене на бойни действия", каза подполковник Винсент, ръководител на отдела за координация и управление на лагера. Фамилното му име не се разкрива от съображения за сигурност.

Според френските военни както руската армия, така и украинските отбранителни сили са показали, че „армиите, които не могат да комбинират танкове, артилерия и пехота, са изложени на голям риск“.

„В Украйна танковете действат сами, което означава, че вече не действат изобщо“, казва полковник Аксел Денис.

Френските военни са убедени, че липсата на координация на действията им е една от причините нито Украйна, нито Русия да успеят да пробият добре подготвената отбрана, която сега доминира над 1000-километровата фронтова линия.

"Руските въоръжени сили нямат достатъчно обучение и ресурси за използване на комбинирани оръжия", каза Асоциацията на армията на Съединените щати. Това принуждава Москва да разчита на разточителни атаки с "жива сила", а не на бързи успехи.

Как протича обучението

Обучението в централата на CENTAC започва с напрегната атмосфера. По време на докладите за състоянието на обучението офицерите съобщават, че врагът е успял да унищожи някои бронирани превозни средства, което означава, че кадетите ще изпълнят мисията с ограничени ресурси.

Финалното упражнение продължава 96 часа. Военният персонал спи средно само четири часа на нощ, често в неудобните условия на военни превозни средства. Те са постоянно в движение, като периодично срещат симулирани експлозии. Участниците в обучението се сблъскват с електронна война, логистични предизвикателства и химически заплахи и трябва да вземат критични решения, докато не спят.

Упражнения във ФранцияЦял екран
Ученията се провеждат в тежки условия Снимка: Politico

Войниците се учат да използват карти вместо смартфони и компютри, за да бъдат подготвени за ситуации, в които мрежите могат да бъдат нокаутирани от врага. Подполковник Винсент подчертава, че смартфоните и социалните мрежи представляват реална заплаха за войниците, тъй като врагът може да ги използва за откриване на сигнали и насочване на артилерийски огън към идентифицирани места.

В края на обучението войниците ще бъдат оценени по скала от едно до пет, без максимална оценка от пет. Както отбелязва подполковник Винсент, ученията се провеждат в съответствие с мотото на Френския чуждестранен легион „Трудно обучение – лесна война“.