Трима полицаи в Аризона бяха освободени временно от длъжност, след като оставиха бездомен мъж да се удави.

Наскоро пуснати кадри от камерата показват, че мъжът, Шон Бикингс, на 34 години, влиза в езерото Темпе Таун миналия месец и предупреждава полицията, че „ще се удави“, предава BBC.

Но никой от служителите на местопроизшествието не се намесва, за да го спаси, като единият дори казва: „Няма да скоча след теб“.

И наистина мъжът влязъл във водата и се удавил.

Описвайки го като "незащитен член на общността на Темпе", градските власти нарекоха смъртта му "трагедия". 

Инцидентът е станал след 05:00 местно времена 28 май, когато служителите са отговорили на обаждане за предполагаема бой между мъжа и приятелката му в центъра на града. 

Според изявлението двойката сътрудничи напълно и отрича да е имало физически спор.

Впоследствие полицейските кадри показват, че докато служителите проверяват имената на двойката за неизпълнени заповеди за арест, г-н Бикингс се прекрачва метална ограда, разделяща крайбрежната алея от езерото, и влиза във водата.

Той казва на полицаите, че отива "да поплува", газейки във водата и заплувал към мостче, дори след като те му казват, че плуването в езерото не е позволено. 

Около това време приключва 12-минутното видео с bodycam, като в края има съобщение, че е прекъснато „поради чувствителния характер на останалата част от записа“. 

Вместо това е предоставен препис от останалата част от случая, в която г-н Бикингс многократно казва, че е на ръба да се удави и трябва да бъде спасен.  Стенограмата също така показва, че служителите са се опитали да успокоят приятелката му, тъй като тя ставала все по-объркана.

В един момент тя извиква: „Той се дави точно пред теб и няма да помогнеш“.  Мъжът не се появява повече на повърхността. 

Тримата служители, участвали в инцидента, не са назовани.  Те са в "недисциплинарен платен административен отпуск", тъй като отговорът им е разгледан от Департамента за обществена безопасност на Аризона и полицейското управление на съседния Скотсдейл.

Превод: GlasNews.bg