Нашият свят е пълен с невероятни природни феномени. Например, всеки знае, че след дъжд в слънчев ден, като правило, можете да видите дъга. Възможно ли е обаче да се намери краят на дъгата? Екипажът на полицейски хеликоптер в Южен Уелс успя не само да намери дъга, но и да заснеме пълния й кръг.

Известно е, че изображението е направено от екипи от звеното на Националната въздушна служба на Югозапад и Уелс (NPAS) след помощ от полицията на Южен Уелс, пише Daily Mail.

Според Метеорологичната служба ключовият фактор при определяне на това колко дъга виждаме е нашата визуална референция. В повечето случаи хората виждат само половината от кръга – характерната дъга на дъгата, която е позната на всеки от нас.

Въпреки това, ако имаме достатъчно късмет да се окажем на правилната позиция в точното време, ще можем да видим пълния кръг на дъгата, в целия му блясък. Известно е, че центърът на дъгата е точно срещу позицията на слънцето в небето, тоест, когато слънцето се приближи до хоризонта, по-голямата част от дъгата може да се види. Между другото, ето защо сме склонни да виждаме големи дъги при изгрев или залез слънце.

дъга пълен кръгЦял екран
Екипажът на хеликоптера имаше късмета да направи снимка на пълния кръг на дъгата Снимка: SWNS

И все пак, за да видим пълния кръг на дъгата, трябва да видим капки вода под наблюдавания хоризонт. В същото време учените отбелязват, че докато сте на земята, е малко вероятно да сте в оптимална позиция, за да видите останалата част от дъгата, с изключение на дъгите с пълен кръг, които се появяват например в мъглата, създадена от градински маркуч или пръскачка.

В същото време, ако имате достатъчно късмет да сте на върха на сграда или да се окажете в самолет в този момент, може да има капки вода и слънчева светлина под вашата гледна точка. Ако условията са идеални, вероятно ще можете да видите цялата дъга.