Полските власти подкрепят протестите на своите превозвачи на границата с Украйна и ще поискат от Европейския съюз да премахне „транспортния безвизов режим“ за Украйна. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Според Моравецки той е обещал връщането на системата за разрешителни за украинските превозвачи и е казал, че „определено ще удържи на думата си“. Той добави още, че тази система регулира транспортния пазар еднакво и справедливо, пише TVN24.

Междувременно, според Рафал Вебер, заместник-министерство на инфраструктурата на Полша, не само полските превозвачи, но и словашките и унгарските превозвачи са пострадали поради „безвизовия транспортен режим“. По-специално, поради отмяната на получаването на разрешителни, има повече украински превозвачи в тези страни.

Вебер говори и за нелоялната конкуренция, дължаща се на работата на системата за електронна опашка. Той обясни, че заради тази система полските превозвачи, тръгващи от Украйна, трябва да чакат 12-14 часа.

Полските превозвачи започнаха протести на границата с Украйна на 6 ноември. Те блокираха движението за украински камиони. Стачкуващите издигнаха редица искания, включително връщане на разрешителните за превоз на товари на украинските превозвачи. Заради тази ситуация на границата е затруднена ситуацията с износа на хранителни стоки и горива.

Освен това на 1 декември украинските превозвачи заявиха, че са се разбрали със стачкуващите да пропускат седем камиона на час. Последният обаче наруши споразумението. На този фон превозвачите на украински компании обявиха, че са готови да обявят гладна стачка. Комисарят по правата на човека Дмитрий Лубинец съобщи, че ситуацията е катастрофална. Ето защо Украйна се готви да евакуира шофьорите.