Полша повдигна обвинения в шпионаж в полза на Русия на 16 чуждестранни граждани. Те са заподозрени в саботаж и събиране на информация за доставки на военно оборудване за Украйна, съобщи Франс прес.

Новината идва след като шпионската група беше разбита през март тази година. Тогава доказателствата сочеха, че групата е инсталирала тайни камери за заснемане на транспортната инфраструктура, която се използва за изпращане на помощ от Украйна.

От офиса на полския вътрешен министър Мариуш Камински казаха, че обвиняемите са се признали за виновни. Дейността им е включвала и пропаганда с цел всяване на негативни настроения спрямо Украйна.

Министърът на правосъдието и главен прокурор Збигнев Жобро сподели в профила си в социалната мрежа „X“, че всеки от обвиняемите може да получи до 10 години затвор.

През последната една година Полша арестува няколко души по подозрения в шпионаж към Русия. Полската прокуратура обвини руски гражданин, живеещ в страната, че е шпионирал за Русия между 2015 и 2022 г. Той беше арестуван през април миналата година след разследване, според което е събирал информация за структурата на полските военни части в североизточната част на страната.

Преди това испански гражданин от руски произход беше арестуван в югоизточния град Пшемишъл отново заради подозрения в шпионаж. Той беше идентифициран като агент на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Полша, която е член на НАТО, е основен център за западните оръжия, които отиват в Украйна в подкрепа на борбата ѝ срещу Русия.

Откакто Русия започна пълно мащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., консервативното правителство на Полша се съсредоточи върху укрепването на въоръжените сили. През 2024 г. правителството планира да изразходи над 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана.