Във вторник, 20 февруари, полските фермери възнамеряват напълно да блокират границата с Украйна, съобщиха организаторите на протестите.

„Ще бъдат блокирани не само граничните пунктове, но и комуникационни центрове и пътища за достъп до претоварни гари и морски пристанища“, казаха от независимия профсъюз „Солидарност“.

Протестиращите са убедени, че проблемът с рентабилността на селскостопанското производство, преработката и други индустрии в Полша е „неконтролираният поток от стоки от Украйна, които се внасят чрез отварянето на границата на ЕС“. Организаторите на протестите молят своите съграждани да подкрепят стачката, тъй като според тях тя има за цел „да осигури продоволствената сигурност на страната и обществото със здравословни и висококачествени полски продукти“.

Къде ще стачкуват полските фермери?

Междувременно Институтът по аграрна икономика на Полша публикува карта на аграрните протести. Те ще покрият почти цялата територия на Полша.

"След общонационални стачки и протести във всички краища на Полша, дойде време да повторим. На 20 февруари 2024 г. фермери от цяла Полша отново ще излязат по улиците на полските градове и села. Целта на митинга е да изразяват съпротива срещу политиките на Европейския съюз, Зелената сделка и потока от стоки от Украйна“, се казва в изявление на Института.

Карта на планираните протести на полските фермериЦял екран
Карта на планираните протести на полските фермери 

Ще стачкуват ли украинските превозвачи?

На 20 февруари украинските превозвачи също ще започнат мирен протест на три ГКПП-та с Полша. Това са "Рава-Руская", "Краковец", "Шегини". Това пише Укринформ , позовавайки се на думите на председателя на неправителствената организация Международни автомобилни превозвачи на Украйна (MAPU) Владимир Михалевич. Предвижда се протестът да се проведе денонощно до 15 март 2024 г. Или докато границите не бъдат отблокирани от полска страна.

Председателят на обществената организация "Украински транспортен съюз в Лвовска област" Олег Дубик в коментар за Suspilny каза, че на всеки от тези три контролно-пропускателни пункта ще има най-малко 10-15 камиона и до 20 души на пост.

"Ние ще допуснем полски камиони на територията на Украйна. Но със закъснението, с което пропускат нашите: четири часа, после четири часа, пет, после пет", каза Дубик.