Бившият италиански генерал от НАТО Джерардино дe Мео, известен като един от най-добрите експерти в контраразузнаването, призна, че е паднал в клопката на измамници в интернет, на които превел общо 200 хил. евро.

71-годишният Дe Мео е прекарал цялата си кариера в шпионажа и в контрашпионажа, а освен това командваше навремето базата на НАТО във Верона, както и най-големия атомен бункер в Италия.

Десетки хора станаха жертви на голяма лотарийна измама


Попаднах в клопката заради три невинни лайка във фейсбук. Когато разбрах, че съм измамен, беше като пропадане в бездна. Не можех да повярвам, че аз, точно аз, след цялата си кариера в разузнаването и контраразузнаването, съм станал жертва на измама по интернет, заради която загубих 200 хил.евро”. Това призна пред италианските медии Дe Мео. Той допълва, че никога нито за миг не си е представял, че точно него могат да го „прекарат” така, че да не си даде сметка, че губи всичко. Това се случва, след като бившият генерал „се вързва” на уверенията на измамниците за печалби от над 700 хил.евро чрез криптовалута. Те идват от страна на представяща се за китайска предприемачка Ейми Хуанг. „Вместо това моите инвестиции се изпариха, не можах да си върна нито евро”.

Пловдивската полиция предупреди за измама с кредити! Има потърпевши

Когато бившият генерал прави оплакване пред Пощенската полиция, тя му казва, че са почти нулеви надеждите да си възстанови парите. Затова бившият разузнавач решава да разкаже историята си на измамен, с цел да предпази други хора от рисковете в мрежата. „Защото щом паднах в клопката аз, който съм прекарал живота си в разследванията, то би могъл да падне всеки. За жалост знам какво изпитва онзи, който разбере, че е бил измамен – срам, депресия. Вече съм помогнал в известен смисъл на други стотина души, измамени като мен”, допълва Дe Мео. Това прави чрез асоциация в Торино за подпомагане на жертви на киберпрестъпността, пише "24 часа".

Плъзна измама, свързана с мечтата на много българи

Жената призрак, която влязла в контакт с бившия генерал по фейсбук, а след това и чрез уотсап, се представила за собственичка на фирма за мебели от Германия. Тя убедила Дe Мео да инвестира първоначално малки суми от 1000-2000 евро, които след това му се връщали с лихви. Спечелвайки доверието му, тя го подканила да „отвори две платформи и да превежда все повече пари”- до такава степен, че в един момент той загубил контрол над нещата. Стигнало се даже до там, Дe Мео да иска пари от сина си, който работи в сферата на сигурността в информатиката.Синът му го предупредил за опасностите, но в този момент бившият разузнавач бил твърде хлътнал и бил тотално под влиянието на аферата. В крайна сметка именно синът отворил очите на баща си, че ставало въпрос за измама.