75-годишен британски престъпник получи разрешение да пее в църковен хор. По това време той вече имал забрана да посещава 200 църкви. 

Майкъл Копланд напада млади хористи в църквите от десетилетия. Той дори не криел своята „зависимост от децата“. През 2018 г. обаче педофилът, който вече два пъти е бил зад решетките, се появи на страницата на църквата в социалната мрежа като солист на хора. Както се оказа, той отново се беше преместил и искаше да присъства на службите, разкрива подробности The Telegraph.

Копланд скоро отново се оказва разследван и разрешението му да посещава църква е отнето.

Какво направи Майкъл Копланд?

Мъжът посещавал църквата всяка неделя сутрин и бил смятан за джентълмен поради богатството на семейството си. С времето се оказа, че зад образа на вярващ богаташ се крие хищен педофил.

Копланд първоначално беше осъден само на девет месеца за нападение над три момчета на 12 и 13 години в църква.

По-късно той беше заловен за непристойно нападение над друго 12-годишно момче. Тогава педофилът беше вкаран в затвора за 18 месеца. Известно е, че той се е запознал с детето в театъра.

През 1998 г. на престъпника е забранено да посещава 200 църкви, а снимката му е разпространена сред духовниците. Това решение обаче предизвика дебат в обществото. Някои вярващи се съмняваха, че на грешника трябва да бъде отказано търсенето на „изкупление чрез християнството“.

Впоследствие на Копланд беше позволено да посещава хора през 2018 г. Още през 2022 г. обаче неназован мъж призна, че също е бил малтретиран от него.

Тогава престъпникът попадна под следствие за трети път и отново загуби възможността да присъства в църковния хор. Скоро той призна за 15 обвинения в сексуално насилие. Въпросните случаи са от 80-те и 90-те години на миналия век.

През септември педофилът отново беше осъден на 16 години затвор. Според съобщения в медиите той се е запознал с всичките си жертви, с изключение на едно момче, чрез църквата.