Бившият федерален канцлер на Германия (1998-2005) Герхард Шрьодер се надява да договори мир благодарение на 20-годишното си приятелство с руския президент Владимир Путин. Политикът припомня, че се е опитал да преговаря за мир през 2014 г. През 2024 г. приятелството му с ръководителя на Кремъл щяло да помогне за прекратяване на войната.

Шрьодер изрази увереност във възможността за постигане на споразумение с Путин в интервю, за което писа изданието Tagesschau. Шрьодер напомни на репортерите, че поддържа приятелски отношения с президента на Руската федерация от дълго време. Затова бившият канцлер се надява, че това ще помогне да се споразумеят за прекратяване на руско-украинската война.

„Може би това все още може да помогне за намиране на решение чрез преговори, не виждам друго решение“, цитират журналистите думите на събеседника.

В миналото политикът се съгласи, че руската атака срещу Украйна е „фатална грешка“. В същото време, подчерта изданието, той „не се е отказал” от отношенията си с Путин. Германецът например продължи да бъде лобист на компанията "Газпром", която изгради газопровода "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море: той беше член на борда на директорите.

В друга част от интервюто Шрьодер беше попитан защо продължава да бъде „приятел“ с лидера на Кремъл, който доведе до смъртта на десетки хиляди. В отговор политикът обясни, че „има и друго измерение“. Той също така подробно описа съдържанието на своето предложение за мирни преговори. Според него Франция и Германия трябва да настояват за мир. В същото време не трябва да има пълно поражение на една от страните - за коя държава става дума, не се уточнява.

Герхард Шрьодер е 80-годишен германски политик (роден на 7 април 1944 г.), член на Социалдемократическата партия на Германия. Политикът беше федерален канцлер от 1998 до 2005 г. Впоследствие стана известно, че той е в борда на руската корпорация "Газпром" и е акционер в компанията Nord Stream AG, която изгради балтийския газопровод.

Порталът ZDF предостави подробности за живота на Шрьодер. По-специално, през 2014 г., когато започна руската хибридна инвазия в Украйна, той се опита да стане посредник в мирните преговори, но нищо не излезе. Покушението е извършено точно когато политикът празнува 70-ия си рожден ден в Русия.

„През 2014 г., малко след руската анексия на Крим, бившият канцлер празнува с Путин на прием на Nord Stream AG в двореца Юсупов в Санкт Петербург“, пишат журналистите.

Предишният юбилей на германския политик свидетелства за дългогодишни приятелски връзки: „на 60-ия рожден ден на Шрьодер Путин дойде в Хановер с казашки хор“, посочва ZDF.