Мюнхенска агенция за недвижими имоти обяви за продажба апартамент на две нива в старинния замък Посенхофен на брега на езерото Щарнберг, който е известен с факта, че известната австрийска императрица Елизабет Баварска, смятана за най-красивата жена в света, е живяла тук. 

В този замък принцесата, по-известна като Сиси, прекарва детството и младостта си, съобщава Deutsch Welle. Именно в този Стар замък, построен през 1563 г. и закупен от бащата на Сиси, херцог Максимилиан Йосиф от Бавария през 1834 г., се намират спалните и личните стаи на членовете на семейството. Принцесата обичала да прекарва лятото тук и идвала тук много пъти, вече като императрица.

Какво представлява апартаментът

Апартаментът дуплекс, който се предлага на пазара за 5,2 милиона евро, е достъпен чрез вътрешно голямо стълбище, украсено с резбовани дървени парапети и червени килими. Площта на апартамента е 270 кв.м., като заема целия трети етаж на старинния замък.

Цял екран

Жилището се състои от пет стаи, три спални, три бани, две тераси и още няколко стаи. В една от спалните все още има оригинална кръгла печка от времето на Сиси, облицована с бели плочки.

Таваните в апартамента са декорирани със замазка, а височината им е около 4 метра. На пода има художествен паркет от ценна дървесина.

Най-просторното помещение е така нареченият Голям салон с площ от 59 квадратни метра. Стаята е декорирана с камина, срещу която има големи прозорци и достъп до балкона. Предлага изглед към парка, езерото и заснежените Алпи.

От големия салон имате достъп до малкия салон или трапезарията и съседната кухня. А най-малкото помещение в апартамента е малко по-малко от 2 кв. м. и то е предназначено за тоалетната.

Цял екран

Какво друго може да получи купувач на апартамент с история?

На първо място, таванско помещение с площ от 252 квадратни метра, което се намира над дневните и чака дизайнерски решения, казват брокерите. Освен това в посочената цена са включени три паркоместа.

Заедно с апартамента обаче собственикът купува и значителни разходи за поддръжката му - в допълнение към услугите за недвижими имоти, които възлизат на 2,38% от общата стойност на сделката. Ако говорим за месечни разходи, към момента според агенцията за недвижими имоти те възлизат на 3074 евро, включително отопление.

Какво се знае за античния комплекс Посенхофен

Оказа се, че продажбата на апартаменти в тази резиденция на замъка не е рядкост. Според публикации в медиите подобен апартамент на две нива в друго крило на сградата е бил продаден през май 2020 г., но за 2,3 милиона евро. Освен това през декември 2019 г. в квартала е било възможно да се купи тристаен апартамент с площ от 98 квадратни метра за почти 1 милион евро. Общо този древен комплекс, обявен за архитектурен паметник, разполага с около 30 жилищни апартамента.

Цял екран
Снимка: DW

Около замъка има парк с езеро, достъпът до който е ограничен само за собствениците на апартаменти в този замък. От брега можете да видите единствения остров, на който е запазена малка кралска вила, така нареченото „Казино“. Говори се, че крал Лудвиг II Баварски и братовчедка му Сиси често се разхождали покрай розовите храсти там.