Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен неочаквано попадна в забавна ситуация по време на официално събитие.

Както съобщава Politico, това се случи на пленарно заседание на Европейския парламент на 13 декември. Дер Лайен разговаряла с членове на Европейския парламент, обобщавайки шестте месеца от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Речта на политика беше доста претенциозна и дер Лайен я завърши с гръмка фраза за „силата на Европа".

„Нека покажем на нашите граждани силата на Европа, когато тя е обединена и стои с високо вдигната глава. Слава на Европа“, каза тя.

Малко след това, след като удари „високата нота“, по високоговорителите излая куче.

Първоначално събралите се замръзнаха в недоумение, а след това започнаха да се смеят шумно. Самата шефка на ЕК беше принудена да се усмихне под съпровода на речта си.

Някои от присъстващите видяха знак в инцидента, като направиха остри коментари за инцидента. Така, според ръководителя на фракцията на Европейската народна партия Манфред Вебер, той смята, че зад кулисите на срещата привърженик на Лейен е „лаял“. А шефката на Европейския парламент Роберта Мецола побърза да обясни откъде идва лаенето.

Тя каза, че в сградата на ЕП има служебни кучета, които изпълняват охранителни задължения и именно техният лай се е чул в ефир. В същото време, както отбелязва изданието, самата Мецола продължи да се кикоти.

Както обаче отбелязва медията, развитието на темата не приключи дотук. Испанският премиер Педро Санчес присъства на срещата и се ухили, когато чу лаенето.

Факт е, че прякорът му в страната е „Кучето Санчес“, а лаят, наред с други неща, прекъсна речта на Вебер, който го упрекна в отношения с каталунските сепаратисти.

Междувременно председателят на Европейския парламент Роберта Мецола не успя да сдържи смеха си. „Скъпи колеги, трябва да имаме помощно животно в къщата“, каза тя, изпадайки в кикот.