"Забрана за маркучите" (Hosepipe ban) бе наложена в части от Обединеното кралство. Причината - на Острова преживяват един от най-сухите си периоди от лятната гореща вълна през 1976 г. В резултат на това правителството може да обяви национална криза с водата в следващите седмици.

Какво точно се забранява?

Не може да се полива градината си, да се почистват превозните си средства или да се поливат растенията си с маркуч. Пълненето или поддържането на домашен плувен или детски басейн също противоречи на забраната.

Също така е забранено харченето на вода за домашни развлекателни нужди, почистването на стени или прозорци на домашни помещения, почистването на пътеки или вътрешни дворове и почистването на други външни повърхности.

Но има някои изключения, когато може да се използва маркуч: 

- Да поливате нова морава в рамките на 28 дни след полагането ѝ    

- За бизнес употреба (например поливане на култури или употреба в автомивка)    

- За пълнене на басейни, необходими за лечение    

- За напълване на фонтан, използван за религиозни практики    

- За допълване на рибарник 

Всеки, който наруши правилата, може да получи глоба до £1000.

Междуременно шофьорите трябваше да плащат същата глоба, ако не са достатъчно хидратирани. Тази санкция бе въведена за само изминалия уикенд на Острова.

Шофьорите в Обединеното кралство бяха предупредени, че могат да получат глоби от £1000 за недостатъчно пиене на вода. Водачите бяха призовани да се уверят, че са правилно хидратирани, преди да тръгнат на път с кола, за да избегнат четирицифрената глоба.

Идеята на санкцията е да се избегне „неуспех да имат правилен контрол“ над превозно средство поради симптоми на дехидратация, включително замаяност и загуба на концентрация зад волана, съобщава The Express.

 

Превод и редакция: GlasNews