Украйна твърди, че е унищожила голям руски десантен кораб, дни след като държавна медия в Русия е показала видео, на което от плавателния съд били разтоварени военни части.

От комендването на флота на Украйна съобщиха този четвъртък, че корабът клас "Алигатор" "Орск" е понесъл директно попадение, докато е бил разположен в пристанището на окупирания Бердянск.

Множество снимки и видеа показват огромни пламъци и дим, които покриват небето над порта. Три дни преди нападението държавната медия на Русия разпространява кадри на "Орск", от който се разтоварват бронирани машини на същия пристан.

За тези отряди се уточнява, че ще са подкрепление за руските войски към Мариупол.

Това съобщение обаче повдига спекулации, че украиските сили са използвали този материал, за да разкрият местонахожнието на "Орск" и да успеят да осъществят успешна атака върху кораба, пише „Дейли мейл”.

Х. Сътън, уважаван морски анализатор, казва че е “извън разумното съмнение”, че кораб клас "Алигатор" е избухнал в пристанището. Ако информацията се потвърди това ще е голяма победа за Украйна и унижаваща загуба за армията на Владимир Путин.

Към този момент НАТО обяви, че Русия е загубила до 40000 души – убити, ранени или пленени, което е близо четвърт от 150 000-хилядната армия, с която стартира войната.

Тази загуби биха направили силите на Путин небоеспособни и податливи на украински контранастъпления.

Превод: GlasNews.bg