В Полша се е увеличил броят на престъпленията, извършени от чужденци. През изминалата година граждани на други държави са извършили повече от 17 хиляди престъпления, като украинците са водещи сред извършителите, пише полското издание Rzeczpospolita.

Отбелязва се, че през 2023 г. в Полша са регистрирани 17 278 престъпления, извършени от чужденци. Това е с 2,4 хиляди повече от 2022 г. През последните десет години броят на престъпленията в Полша се е увеличил 5 пъти.

"Най-често, поради мащаба на миграцията, престъпленията са извършени от украинци - те съставляват повече от половината от преследваните чужденци. Следват грузинци и беларуси (съответно 2714 и 1030 души), следвани от дошлите в Полша от Молдова и Русия“, пише изданието.

Отбелязва се, че през последната година по-специално се е увеличил броят на „дръзките“ кражби, както и броят на шофирането под въздействието на алкохол. Общо 70% от тези престъпления са извършени от граждани на Украйна. Грузинците ги следват.

Украинците също са сред „лидерите“ сред нарушителите на съдебните забрани.

"В Полша има 2,5 милиона украински граждани, така че това явление е ефект от мащаба. Може би те пият повече, по-често и не обръщат внимание на състоянието, в което седят зад волана. Това може да се дължи на различни проблеми, включително културни. „Полицията трябва да дава на всички едни и същи документи. Тогава хората бързо свикват с лошо поведение, независимо от коя страна са“, коментира Мирослав Скорка от Асоциацията на украинците в Полша.

Броят на пътните инциденти също се е увеличил в Полша за сметка на украинците през годината. 336 от тях са с украинци.