Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест на командващите далекобойната авиация във Въздушно-космическите сили и Черноморския флот на Русия.

В съобщение на институцията се казва, че Сергей Кобилаш и Виктор Соколов са заподозрени в престъпления, извършени по време на войната в Украйна между 10 октомври 2022 г. и 9 март 2023 г.

Става дума за първата кампания с атаки на Русия срещу градове, енергийна и друга инфраструктура на Украйна през есента на 2022 г. В хода на тази кампания според националния оператор "Укренерго" между октомври 2022 и април 2023 г. са изстреляни над 1200 ракети и дронове по енергийни съоръжения на Украйна. В началото на кампанията почти половината от енергийната система на страната остана извън строя поне до средата на септември.

Решението се оповестява почти точно година след като МНС издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин и детския обмудсман Мария Лвова-Белова заради случаи на незаконно депортиране на деца от окупираните територии на Украйна. Русия обаче не е страна по Римския статут на МНС и освен че отхвърля обвиненията, не е задължена да предаде Путин и Лвова-Белова във връзка със заповедта за арест. 

"Има сериозни основания да се смята, че двамата заподозрени са отговорни за ракетни атаки, извършени от сили под тяхно командване срещу украинска енергийна инфраструктура най-малко от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г. През това време, както се твърди, е имало кампания на атаки срещу множество електроцентрали и подстанции (в Украйна - бел. ред.), извършена от руски военни сили", се казва в съобщението.

Втори досъдебен състав на Международния наказателен съд е заключил, че ударите са насочени срещу цивилни цели.

Предвид целите, които биха могли да се квалифицират като военни в поразените райони, "очакваната вреда за цивилни е била очевидно прекомерна в сравнение с очакваното военно предимство", смятат магистратите.

Кобилаш и Соколов са заподозрени във военни престъпления за "нападение срещу цивилни обекти, причиняване на прекомерни случайни вреди на цивилни лица или щети на цивилни обекти, както и престъпления срещу човечеството".