Съдът на Европейския съюз постанови в четвъртък, че Великобритания от години надвишава ограниченията за замърсяване на въздуха, и разпореди страната да спазва правилата, предаде Ройтерс.

Това е първото решение на съда в Люксембург срещу Обединеното кралство след формалното влизане в сила на споразумението за Брекзит.

Британското правителство е дало съгласието си да изпълнява всички решения на съда, които се отнасят за периода преди излизането на страната от ЕС.

 
Европейските магистрати обявиха, че от 2010 до 2017 г. Великобритания “систематично и непрестанно” е превишавала лимита за изпускане в атмосферата на азотен двуокис в 16 области, сред които Лондон, Манчестър, Северна Англия, и Глазгоу, информира Дир.бг. Освен това в британската столица са били нарушавани почасовите норми на емисиите на азотен диоксид, а правителството не е взело мерки за възможно най-голямото им ограничаване.

Съдът на ЕС нареди на Великобритания да намали своите емисии под максимално допустимите в съюза равнища. В противен случай Европейската комисия ще реши дали да започне наказателна процедура срещу страната, въпреки че тя вече не е част от ЕС, и може да є наложи финансови санкции.

“Замърсяването на въздуха е намалено значително на национално ниво след 2010 г. Обединеното кралство е извън ЕС и продължаваме да осъществяваме нашия план за 3,8 милиарда лири (5,3 милиарда долара) за качеството на въздуха”, се казва в комюнике на британското министерство на околната среда.