Съдия, работещ за Апелативния съд на Обединеното кралство, призна, че е използвал генеративния изкуствен интелект на ChatGPT, за да напише присъда. 

Говорейки на събитие на Law Society, съдия лорд Бирс каза, че се е обърнал към ChatGPT, за да създаде параграф за съдебни документи по дело за интелектуална собственост. Бирс каза, че директно е копирал и поставил думи в решението, което е написал, добавяйки, че инструменти като ChatGPT имат голям потенциал, съобщава The Telegraph.

„Мисля, че най-големият интерес е, че можете да поискате от тези големи езикови модели да обобщят информация. Полезно е и ще се използва. И мога да ви кажа, че съм го използвал“, каза съдията.

Той също така добави, че поема пълна лична отговорност за действията си и няма да я прехвърля на AI. Според съдията той е знаел информацията, която е поискал от ChatGPT, прочел е съставения от него параграф и е установил, че е верен, като по този начин просто е ускорил работата си.

Медиите съобщават, че изповедта на Бирс се смята за първия известен случай, в който британски съдия признава, че е използвал генеративен изкуствен интелект в работата си. Сам по себе си е спорен, тъй като ChatGPT е склонен към много грешки. Например в САЩ двама адвокати бяха силно критикувани за използването на чатбот за защита на клиент в съда, след като съдиите разбраха, че програмата генерира невярна информация.