Когато търси евтин апартамент, човек често трябва да търпи истинско унижение. В Германия например - в Хамбург, една жена беше принудена да покаже голия си корем, за да докаже на хазяина, че не е бременна.

25-годишната Елен кандидатствала за наем на стая в популярния градски район Eimsbüttel (31 кв.м, 500 евро с отопление). Момичето си търсело ново жилище, защото договорът за наем му изтичал.

„Някаква Моника отговори на имейла ми и отначало ми писа съвсем нормално“, казва Елен. Тогава изведнъж Моника я помолила да се свърже с дъщерята на домакинята, която случайно била гинеколог. По време на последващото видеообаждане Елен получила нареждане да се подложи на преглед от гинеколог.

Възмутената жена не се съгласила на подобни унизителни условия. В интернет скоро тя намерила и други жертви на предполагаемата хазяйка: „Млада жена ми каза, че е трябвало да покаже голия си корем“, споделя Елен пред bild.de. В резултат Елен заплашила наемодателката с изявление и прекъснала контактите с нея.

Има ли право наемодателят да пита наемателя за бременност? Определено не, казва Зигмунд Чихла от сдружението на наемателите в Хамбург. Според него това е дискриминация спрямо хората, които искат да имат деца. В такива случаи наемателите имат право да лъжат без никакви последици.