Съпругата на бившия украинския депутат Игор Котвицкий - Анастасия, е била засечена в опит да прекара близо $29 млн. кеш през бежанския граничен пункт.

Парите - в щатски долари и евро - са били забелязани от унгарската митница в багажа на жената. Публикувани са и кадри от случая, пише Daily Mail.

Образувано е наказателно дело за провалa на Котвицка да декларира извеждането на голямата сума пари.

Котвицки - някога най-богатият депутат в Украйна - каза, че съпругата му напуска страната, за да роди, но отрече информацията, че е носила $28 милиона и €1,3 милиона. 

„Всичките ми пари са в украински банки, нищо не съм теглил“, каза той. 

Дъщеря му Виолета определи историята като „фалшива".

Котвицка, за която се твърди, че е пътувала с двама унгарци и майка си, не е коментирала инцидента на границата. 

Според изнесената инфорамция, тя не е декларирала огромната сума, излизайки от Украйна на ГКПП Вилок, но парите са открити от унгарски митничари, съобщава в. "Обозревател". След това обаче тя е направила декларация, че е внесла въпросната сума в Унгария.

В Украйна има огромна чувствителност относно елита в странта, който се стреми да изнесе богатствата си в чужбина, избягвайки ограниченията за бягство на капитали в момент, когато съдбата на страната виси на косъм. 

Съобщава се, че Ковицки контролира чрез сътрудници ядрените енергийни системи на Украйна и урановите находища в страната. Смята се също, че той има тесни бизнес и политически връзки с бившия вътрешен министър Арсен Аваков.

Сега има призиви за наказателно разследване срещу граничарите на пропускателния пункт в Закарпатската област на страната, където се твърди, че "се затворят очите за изтичане на пари от страната".  Киевският бизнесмен Сеяр Хушутов, който разкри случая Котвицка, каза, че има тарифа за подкупи, събирани от митническите служители, позволяваща средствата да напуснат страната.

Тези незаконни плащания възлизат на „между 3% и 7,5%“ в зависимост от сумата и нивото на кандидата. Имената на граничарите, които извършват "услугата" също са ясни за определините кръгове.