В град Хелсинг (Дания) избухна експлозия в жилищна сграда. В резултат на инцидента четири момичета на възраст от 10 до 12 години и тяхната майка са получили различни по тежест наранявания. Пострадал е и бащата, спасил цялото семейство. 

Според предварителната версия на служителите на реда причината за трагедията е опасно онлайн предизвикателство със сух шампоан, тъй като на мястото на експлозията са открити няколко кутии от този хигиенен продукт, пише Bild.

Ден преди това в социалните мрежи, по-специално в TikTok и Instagram, станаха много популярни клипове, в които тийнейджъри тестват качеството на сух шампоан чрез пръскане на ароматни свещи. Тийнейджъри повтарят опасен експеримент, за да съберат много гледания и харесвания, но не знаят, че газът в кутии може не само да създаде пламъци, но и да доведе до експлозии.

Две датски асоциации за защита на потребителите предупреждават за сериозността на проблема и подчертават важността на родителския контрол и призовават модераторите на социалните медии да бъдат по-отговорни, когато става въпрос за споделяне на потенциално вредно съдържание.

Сух шампоан, експлозия, защо не трябва да използват сух шампоан, козметика, любопитство, TikTok тенденцияЦял екран
Жена пръска сух шампоан близо до свещ. Това е много опасно, твърдят експерти Снимка: TikTok

"Ако този пожар е свързан с тенденцията на TikTok, тогава децата и младите хора повече не трябва да използват тези платформи. Родителите трябва да бъдат държани отговорни", каза Мириам Майкълсен, говорител на Медийния съвет за деца и млади хора.

На свой ред Уфе Рабе Краг, политически представител на организацията Tænk, отбеляза значението на диалога между родители и деца, тъй като днес животът на младите хора е до голяма степен дигитализиран.

Въпреки че някои подобни видеоклипове вече са премахнати от TikTok, тенденцията продължава да се разпространява в други социални платформи.