Министър-председателят на федерална провинция Баден-Вюртемберг в Германия Винфрид Кречман, който по-рано предложи жителите на Германия да се обтриват с парцал вместо душ, за да пестят енергия, стартира кампанията Cleverland, в която даде нови съвети за спестяване на енергия, съобщава порталът на федералната държава.

Публикацията е придружена от видео, в което Кречман съветва да намалите температурата на термостата преди лягане. Освен това публикацията съдържа 34 съвета, където по-специално се отбелязва, че „твърде високата температура“ в помещението е нездравословна, увеличава риска от настинки и „изисква ненужен разход на енергия и пари“.

За дневни и работни помещения се препоръчва достатъчна температура от около 20 градуса, за кухнята - 18 градуса, за спалнята - 17 градуса, а за тоалетната - 16 градуса.

Припомняме, че по-рано ръководителят на Германската федерална мрежова агенция (BNA) Клаус Мюлер посъветва местните жители да се мият по-рядко, за да пестят енергия. Според него със забраната за доставка на руско гориво Германия ще има достатъчно резерви само до края на лятото или началото на есента на 2022 г., след което германските газови хранилища ще бъдат напълно празни.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц обяви планове за намаляване на зависимостта от руските енергийни ресурси, но посочи негативното въздействие върху пазара на труда в страната с рязкото ембарго. По-късно официалният представител на кабинета на министрите на Германия Щефен Хебестрейт заяви, че германското правителство все още не може да подкрепи забрана на енергийни доставки от Русия, тъй като подобна стъпка би довела до сериозни проблеми.

Превод: GlasNews