49-годишната Каролайн Търмейн от Нортъмбърланд, Англия, е професионална вещица, която започва да практикува магьосничество на 16-годишна възраст, а за първи път се интересува от „отвъдното“ на тригодишна възраст и тогава решава коя ще стане в бъдеще. Днес тя е успешна в своята област - как е стигнала до това, Каролин разказа в разговор с Metro.

Според жената, когато е била малка, семейството й е живяло в Кипър, където бащата на момичето е служил във военновъздушните сили. Нямала достъп до анимационни филми или предавания за вещици, но Каролайн започнала да си слага вещерска шапка и да се преструва, че лети на метла.

Вещицата КаролайнЦял екран
На тригодишна възраст бъдещата вещица играе с метла. Страстта не си отива с годините

Като тийнейджър тя ненаситно четяла книги за Мерлин и Морган Льо Фей, вещицата от легендите за Артур.

На 16-годишна възраст момичето за първи път започва да практикува истински магьосничество.

Вещицата Каролайн ТруманЦял екран
Каролайн се занимава с магьосничество от 16-годишна. Снимка: Carolyn Turmaine/Facebook

„Имам „топка за късмет“ – кристална топка – която гледате, за да се настроите към интуицията си. Запалих се с четенето на таро и съвременната литература за магьосничество. Четох карти таро на приятели и семейство и се занимавах с магии – но честно казано, не знаех какво правя“, продължава разказа си героинята.

Пътят към върха 

През 2012 г. Каролайн се среща с Върховния жрец и жрицата на традиционен завет на Уика, съвременна езическа група за магьосничество от около десет души, които се срещнаха, за да определят намерения за живота си, да хвърлят „магии“ и да научат за ритуалите на завета.

„Бях много нервна преди пътуването. Започнах, като участвах в „отворен ритуал“ (в който всеки член на обществото може да се присъедини) на плажа в Broadstairs, Кент. Не знаех нищо и членовете на ковена показаха как да отворя свещения кръг, като винаги се движа по посока на часовниковата стрелка. Спомням си, че беше много топло, но се радвах, че облякох първото си наметало (традиционно ритуално облекло). Когато всички бяха на мястото си, върховната жрица мина покрай нас, пеейки и бях хипнотизирана. Тя стана за мен "Неземна". От този момент нататък не помня много за самия ритуал, помня само, че бях много развълнувана и на по-високо ниво. Беше духовно", признава Каролайн и добавя, тя се чувствала много по-спокойна след ритуала.

„Вие стигате до основното ниво на обучение. Ако решите да останете, ще станете това, което наричаме неофит – новак. Чрез изучаване на традиции, ритуали и история се доближавате до първата си степен. С разширяването на познанията ви достигате жрица от най-високо ниво, където съм в момента. Част от моето посвещение в първа степен беше да науча върховната жрица и върховния жрец на това, което още не знаеха. Показах им как да нарисуват пентакъл, изобразяващ пътуването на човешкия дух. Всеки от тези фази на човешкото развитие е представено от точка на петолъчката“, обясни тя.

Таро, карти ТароЦял екран
Картите Таро са един от основните инструменти на вещицата Снимка: Carolyn Turmaine/Facebook

„Уиканите се прекланят пред природата, това е красива и нежна система – за проявяване на живота, който искате, за възстановяване на силата ви и помагане на другите. Нашият ковен е Гарднерски вещици. По принцип ние посрещаме всяко пълнолуние в ритуал и използваме кристали, тамян, масла и инфузии, билки и други кухненски материали. Искаме да подобрим нашите умения и интуиция и да изпратим лечебни вибрации на хората, които познаваме, както и на света, за да помогнем за излекуването на света като цяло."

Каролайн казва, че ковените не са рядкост в тяхната общност, но най-често се провеждат на затворени церемонии.

Монетизация на способностите

След като установява мястото си в йерархията на вещиците, Каролайн започва да монетизира уменията си. Чрез Zoom тя учи по-млади вещици, чете таро и пише собствени заклинания. Освен това Турмен изнася лекции в местно кафене.

Каролайн е създала малък бизнес, наречен Funky Wytch, където предлага сесии за медиация, звукови бани, ароматерапия и уроци по четене.

„Мисля, че трябва да си малко екстрасенс, за да четеш Таро. Майка ми беше много притеснена, когато бях малка, когато се срещахме с нейните приятели. Защото им разказвах неща за починалите им роднини, които никой друг не можеше да знае“, смее се тя.

Тя дори има свое обяснение защо напоследък услугите на вещици, врачки и таристи станаха много популярни:

„Вече не живеем в християнско общество. Сега няма доктрина и тя даде на хората свободата да изпитат собствения си път, собствената си духовност. Когато казвам на хората какво правя, те се интересуват най-вече от това, отколкото да се страхуват .. Мисля, че ме смятат за малко ексцентрична."