Германският канцлер Олаф Шолц все още не вижда причина за разширяване на зоната на използване на западните оръжия във войната в Украйна. Той каза това на публично събитие в Берлин, което се проведе в неделя, 26 май. 

Шолц отхвърли призивите за използване на оръжия, доставени на Украйна, на територията на Руската федерация. Политикът подчерта, че има „ясни правила, които са договорени с Украйна и работят“ по отношение на доставките на германско оръжие, съобщи германското издание Tagesschau.

„Поне това е моята позиция“, каза германският канцлер.

Той обясни, че целта на политиката му спрямо Украйна е „да не допусне конфликтът да ескалира в голяма война“. Той отбеляза, че досега Германия е поставяла въпроса за доставката на оръжие на Украйна в зависимост от това дали такова оръжие ще бъде използвано на руска територия.

Шолц добави, че Германия е „най-големият поддръжник на Украйна в Европа“. И Берлин се опитва да намери дипломатически начини за разрешаване на войната, а също така активно работи за разрешаването на редица въпроси, включително защитата на Запорожката атомна електроцентрала, износа на зърно и размяната на затворници.

Експертът по външна политика от германската Зелена партия Антон Хофрайтер каза, че парламентът е поискал от Шолц да позволи на Берлин да позволи на Киев да атакува руска територия със западни оръжия. В края на краищата в случая „става дума за защита на украинското население“.

Припомняме, на 24 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Алианса да позволи на Украйна да стреля със западни оръжия по военни цели в Русия. Той вярва, че е дошъл моментът съюзниците да обмислят дали да премахнат някои от ограниченията, наложени върху използването на оръжия, доставени на Украйна.