Германският канцлер Олаф Шолц, след искането на Варшава за репарации, намекна за преразглеждане на границите между Германия и Полша. За това пише полският портал Niezalezna.pl.

Порталът припомня речта на ръководителя на германското правителство, казана в Потсдам по време на връчването на медийната награда M100 на Владимир Кличко като представител на Украйна, когато той си спомни споразумението, сключено от бившия канцлер на Германия Вили Бранд.

„Гледайки Доналд Туск, бих искал да кажа колко важни са споразуменията, направени от Вили Бранд, че границата между Германия и Полша е фиксирана завинаги след стотици години история“, каза тогава Шолц, отбелязвайки, че не би искал някой - нещо "ровил из историческите книги, за да направи ревизионистични промени в границите."

В отговор на изявлението на германския канцлер, заместник-председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Аркадиуш Муларчик написа в Туитър, че в продължение на десетилетия последователни германски правителства са плашели поляците, като преразглеждат границите, когато повдигат въпроса за репарациите, така че Шолц не е „изобретил барута“.

Припомняме, че по-рано Варшава обяви необходимостта да поиска допълнителни 1,3 трилиона долара от Берлин под формата на репарации, а малко по-късно, на 15 септември, полският президент излезе с изявление относно репарациите от Москва за щетите, които се предполага, че са нанесени на СССР по време на Втората световна война.

Превеждам: GlasNews