Служител на водещата адвокатска кантора Vardags, поради погрешно въвеждане на данни, подаде развод за двойка, която все още не беше готова за това. Адвокатът се опита да поправи грешката си, но съдът не позволи да се отмени вече взетото решение. 

Двойката, идентифицирана от съда като г-н и г-жа Уилямс, бяха женени от 21 години, но през 2023 г. решиха да се разделят и започнаха процеса на разделяне на общото им имущество. Адвокатът, който им помогна в това, случайно избра грешната функция от менюто на онлайн портала и „разведе“ съпрузите само за 21 минути, пише The Guardian.

Клиентите били възмутени, тъй като все още не били готови окончателно да сложат край и се нуждаели от допълнително време за разрешаване на редица финансови проблеми.

На свой ред представител на Vardags отбеляза, че адвокатът на тяхната фирма случайно е кандидатствал за окончателно решение за двойката, като е „щракнал с мишката на грешното място“. За съжаление адвокатската кантора осъзнава грешката си едва два дни по-късно.

Съдия сър Андрю Макфарлейн обясни, че разводът не трябва да се отлага поради силния обществен интерес към сигурността и окончателността на подобни решения. Той също така добави, че за да получите решение, е било необходимо да отворите не един, а няколко раздела на портала, преди да се появи „последният екран“, така че вероятността от инцидент е изключително ниска.

Шефът на адвокатската кантора Айша Вардаг, известна като британската „бракоразводна дива“, разкритикува безкомпромисната позиция на съда, като каза, че на компютър не трябва да се позволява да мами хора поради техническа грешка, защото това би противоречило на принципите на справедливост.

"Когато грешката бъде поставена на вниманието на съда и всички приемат, че е направена, очевидно това решение трябва да се промени. Просто е грешно, не е разумно, не е справедливо", каза тя.