Унгарският външен министър Петер Сиярто призова Украйна да позволи на транскарпатските унгарци да учат и да полагат изпити на унгарски език. Той каза това на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак в Ужгород на 29 януари.

„Не искаме нищо повече от това да върнем на унгарците в Закарпатието правата, които имаха преди 2015 г. За да могат да учат и да полагат изпити на родния си език“, каза Сиярто.

Ръководителят на унгарското дипломатическо ведомство каза, че е пристигнал в Украйна, за да „възстанови доверието в двустранните отношения“. Той отбеляза, че Будапеща е формирала списък с „искания за нормализиране на отношенията“, който се състои от единадесет точки.

На свой ред Кулеба каза, че ще бъде сформирана специална комисия за обработка на исканията на Унгария под егидата на двете външни министерства.

„След 10 дни тя трябва да представи за разглеждане от правителствата на двете страни конкретно разбиране за това как и какво трябва да се реши от списъка с въпроси, които получихме“, каза ръководителят на украинското външно министерство.