Словакия смята, че Украйна все още не е готова да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви председателят на комисията по външни отношения на словашкия парламент Мариан Кери в коментар за руския портал Известия.

Съобщава се, че възможността за преговори с Украйна и Молдова вероятно ще бъде обсъдена в рамките на срещата на върха на държавните глави на Европейския съюз, която ще се проведе на 14 декември в Брюксел. По-рано, през ноември, Европейската комисия даде съответна препоръка на ЕС.

В същото време Кери смята, че Киев все още не е готов за преговори за членство в ЕС. Според него, за да се присъедини към съюза, Украйна трябва „да направи още много стъпки и да извърви много дълъг път“.

"Времето, когато страните можеха да се присъединят към ЕС чисто с политическо решение, отдавна отмина. Сега Украйна трябва да изпълни всички критерии, както беше например в случая със Словакия", каза той.

На свой ред членът на Европейския парламент от Словакия Мирослав Радачовски в коментар пред репортери каза, че страната му може да блокира решението на Европейския съюз да започне преговори с Украйна.

Според Радаховски Киев трябва да се справи с корупцията, както и да разреши „териториални въпроси“.