Преминаващ кораб вдигнал големи вълни и потопил трите български момичета, които се удавиха в бурните води на река Рейн край германския град Дуисбург. Инцидентът стана на 16 юни вечерта в район до предградието Марксло, където живеели семействата на жертвите, пишат местни медии.

Децата са 13-годишната Гергина, 14-годишната Жулиета и братовчедка им Ели на 17 години. Те влезли във водата миналата сряда на място, където според германските медии има пясъчен плаж. Веднага започнала издирвателна мисия.

Най-голямото дете било извадено живо от спасителните екипи. 17-годишното момиче било локализирано с помощта на спасителен хеликоптер и опитен плувец. Спешните екипи се опитали да я реанимират, но по-късно тя починала в болница, съобщава RTL.

Трагедия с български деца в Германия! 17-годишно момиче се удави, още две се издирват СНИМКИ

"Рейн е смъртоносен капан!", предупреждава полицията в Дуисбург.

В акцията по издирването на другите две деца се включили над 160 спасители, полицаи, пожарникари, водолази, а реката е претърсвана както с катери, така и с хеликоптери. Въпреки това телата на двете момичета не бяха открити дни след инцидента.

В петък говорител на полицията в Дуисбург съобщи, че няма шанс българските тийнейджърки да са оцелели, защото течението на Рейн е много мощно и бързо.

Така в неделя телата на другите две деца изплуваха в нидерландската част на река Рейн.

Откриха телата и на другите две българчета, удавени в Германия

Според "Билд" това са именно Гергина и Жулиета. Телата били на брега на различни места край Росум и Гент в нидерландската провинция Ваал.

"Смятаме, че са те. Семейството им също. Близките им описаха дрехите и бижутата, които са носили, и описанията съвпадат с откритите вещи на удавниците. 100-процентова сигурност ще имаме след ДНК експертизата, резултатите от която ще излязат в края на седмицата", заяви говорителят на полицията в Дуисбург Щефан Хирш.

Мястото на инцидента край Дуисбург е популярно за плуване и отдих, тъй като има пясък, но често опасностите от течения и водовъртежи в река Рейн са големи.

Защо се стига до тези трагични инциденти?

Топлото време в Германия кара много хора да търсят прохлада край реки, езера, водохранилища и други водни басейни. Но напоследък почти не минава ден, в който да не се съобщава за удавили се хора, разказва "Дойче веле".

Такъв е случаят край Дуисбург. Именно в реки и други водоеми се давят най-много хора - 335 от общо 378 удавили се през 2020 година в Германия.

Особено много трябва да се внимава в Рейн, предупреждават експертите и призовават хората да не се къпят в реката - в нито един неин участък. Водите на Рейн са особено коварни заради опасните течения - ако човек бъде завлечен навътре в реката, той не е в състояние да се добере отново до плиткото, дори да е професионален плувец.