Бразилски модел, която се биеше срещу ИДИЛ в Ирак, е убита от руските сили в Украйна.

39-годишната Талита до Вале - също елитен снайперист от бразилската армия, умира на 30 юни от руски ракетен удар в Харков, предава "Daily Star".

За съжаление нейният помощник в битките - Дъглас Буриго, също е убит, след като се е върнал в близкия бункер, за да я търси – те са единствените двама членове на тяхната ескадрила, които не оцеляват.

Тя документира смелото си армейско пътуване в YouTube и стана известна с видеоблоговете си за борбата с Ислямска държава в Ирак. През този период тя се присъединява към елитните сили Пешмергас, които се бият в Кюрдистан.

Трагичният бивш модел също бе писателка и воюваше заедно с Буриго, за да превърне опита от битките срещу силите на руския президент Владимир Путин в книга. Талантливата жена също бе и студентка по право.

Преди да се бие в армията, тя е била доброволец за няколко неправителствени организации, занимаващи се със спасяване на животни, както освен и модел, е била и актриса, когато е била по-млада.

Нейният брат, Тео Родриго Виера, й отдаде почит в Instagram. Той я нарече герой и каза, че е била в Украйна само от три седмици, където е била главно „спасител и стрелец“. Тя също така е била натоварена със задачата да осигури прикритие за местните жители, които бягат от настъпващите руски сили.

Тя оцелява по време на бомбардировки в Киев и казва на роднините си, че не може да говори често с тях заради руските дронове.

Последният път, когато тя се свързва с тях е на 27 юни, малко преди да влезе в Харков. 

Според няколко доклада Дъглас Буриго всъщност е изпратил на приятел аудио съобщение в WhatsApp през последните седмици, за да каже колко е уплашен, но потвърди, че „ще продължи да защитава Украйна до края“.

Когато новината за смъртта им излиза в медиите, в социалните мрежи заваляха почести за двойката.