Европа бележи рекорден ръст в продажбите на електрически автомобили. Над 2 милиона електромобила са продадени на територията на Стария континент през миналата година. Много страни въведоха различни социални политики в помощ на гражданите си с по-скромни доходи за достъп до електрически коли. Франция е една от тях.

Програмата е факт, а с нея президентът Еманюел Макрон изпълни свое предизборно обещание. От 1 януари т.нар. „социален лизинг” позволява на най-скромните домакинства да наемат електрически автомобил, произведен във Франция или Европа, за 100 евро на месец. Малко по скъпо струват по-големите, семейни модели. Около 25 000 превозни средства ще бъдат налични за наемане през тази година, а амбициите са бройката на електрическите автомобили, предназначение за семейства със скромни доходи, да се увеличи до 100 000 през 2025 г.

Париж потъна в боклук: французите протестират срещу пенсионната реформа

Имате скромни доходи, живеете във Франция и се нуждаете се от кола, за да стигате до работа? Ако отговаряте на тези условия, то може да се възползвате от най-новата програма на френското правителство. Тя предвижда да можете да наемете електрически автомобил срещу 100 евро месечно. Офертата е запазена за домакинства, в чиято данъчна декларация годишният доход не надвишава 15 400 евро. Месечният наем зависи от модела на избрания автомобил, а програмата цели да убеди най-бедните семейства да изоставят колите с двигатели с вътрешно горене. „Франция ще произвежда все повече електрически автомобили и батерии, а целта ни е да купувате от нас”, подчерта френският президент.

Откриха мъртви майка и четирите ѝ деца до Париж

Един от проблемите пред социалния лизинг са ограничените налични запаси от електрически автомобили. Над 80 000 души са заявили желание за субсидиран от държавата електромобил още в първите часове след като онлайн платформата заработи. Системата обаче предвижда само 20 000 превозни средства за 2024 г.