Онлайн скенерът за вируси VirusTotal, собственост на Alphabet Corporation (която притежава и търсачката Google), стана причина за изтичането на личните данни на 5600 американски и германски разузнавачи. 

„Става дума за списък с 5600 имена, включително служители на американската тайна служба NSA (Агенция за национална сигурност) и германските разузнавателни служби. Всички те бяха регистрирани в платформата за ИТ сигурност VirusTotal", съобщи германското издание Spiegel.

Списъкът на засегнатите от изтичането включва много критични отдели и служби както от САЩ, така и от Германия. И така, киберкомандването на Щатите, Министерството на правосъдието и дори ФБР бяха атакувани. Не по-лека е ситуацията и в Берлин, където изтекоха данни на федералната криминална полиция, военното контраразузнаване и секретния отдел на федералната разузнавателна служба (BND).

Освен САЩ и Германия пострадаха и някои департаменти на Тайван, Великобритания и Холандия. Съобщава се, че в мрежата са изтекли само имената и имейлите на служители на тези специални служби.