Ловецът на съкровища Ричард Брок от Съмърсет намери най-големия къс злато в Англия - "Hiro". В близко бъдеще ще се опитат да го продадат на търг за невероятната сума от 30 хиляди лири стерлинги.

67-годишният Ричард се присъединил към експедиция за търсене на съкровища в земеделските земи на Шропшър Хилс, на три часа и половина път с кола от дома му. Когато мъжът пристигнал на мястото, той забелязал, че металотърсачът му е повреден. Така че той трябвало да използва остарял модел, който почти не работел, пише Daily Mail.

Въпреки всички технически трудности, опитниятиманяр открил само за минути огромно самородно злато с тегло 64,8 грама, заровено на дълбочина няколко сантиметра. Експерти твърдят, че на мястото, където е открит ценният метал, е минавал път с железопътни релси.

"Пристигнах късно и прекарах само няколко минути там, въпреки че експедицията трябваше да продължи цял ден. Не можех да повярвам на късмета си! Устройството, което използвах, беше много старо и работеше с прекъсвания. Това още веднъж доказва, че няма значение каква техника използвате”, споделя впечатленията си Ричард, баща на четири деца.

Собственикът на уникалната находка планира да я предложи на търг, който започна на 15 март и ще продължи до 1 април, и да раздели приходите със собственика на земята.

Самородно злато, Великобритания, търсач на съкровища, находки, снимки, милионер, търгове, любопитствоЦял екран
Ричард Брок намери най-голямото злато в Англия Снимка: SWNS
Самородно злато, Великобритания, търсач на съкровища, находки, снимки, милионер, търгове, любопитствоЦял екран

Очаква се „Хиро“ да представлява интерес за много колекционери и да донесе най-малко 30 хиляди паунда.