Някои държави-членки на Европейския съюз не подкрепят плана на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да използва печалбите, получени от замразените активи на Руската федерация, за закупуване на оръжие за Украйна, съобщава Politico.

Според публикацията тази ситуация се наблюдава, като се вземат предвид слуховете, че предложение за замразяване на активи ще бъде представено до следващата седмица, когато трябва да се проведе срещата на върха на лидерите на Европейския съюз.

Междувременно европейски служител, пожелал анонимност, каза, че Люксембург, Унгария и Малта са изразили съмнения относно целесъобразността да се използват печалбите от замразени руски активи за закупуване на боеприпаси за украинската армия. Те твърдят, че намерението на фон дер Лайен да използва парите за закупуване на дефицитни оръжия за Украйна е довело до усложнения в преговорите, тъй като е станало известно, че е постигнато споразумение те да бъдат използвани за възстановяване.

Актуалността на въпроса за конфискацията на руски активи в полза на Украйна нараства поради липсата на нова помощ от САЩ. Общо от началото на руската пълномащабна инвазия западните страни са замразили около 300 милиарда долара руски активи. Страните-членки на Г-7 обаче обсъждат повече от година възможността за конфискуване на активи на Руската централна банка, които бяха замразени по време на войната на Русия срещу Украйна, без да се подкопава доверието в световната финансова система.