Преди няколко месеца съобщихме, че Korean Air планира да претегля пътниците преди полет, а сега? Изглежда, че и авиокомпаниите в Европа могат да се възползват от това.

Finnair, националната авиокомпания на Финландия, започна да претегля пътниците (и техния ръчен багаж), за да събира данни. Тази седмица вече са участвали над 500 души, а програмата ще продължи до края на февруари и ще бъде възобновена през април и май, пише Timeout.

Но не се притеснявайте - процесът не е толкова неудобен, колкото изглежда. Само служителят от отдела за обслужване на клиенти, който записва статистиката, може да види цифрите и ничие име не е свързано с подадените данни. Можете дори да се откажете, ако не желаете - нищо страшно.

И така, защо Finnair прави това? Идеята е да се подобри начинът, по който се калибрират местата в самолета. Изчисленията за това как най-добре да се разпредели теглото са съобразени със самия самолет, теглото на горивото, чекирания багаж, товара, кетъринга на борда и резервоарите за вода, както и с клиентите.

Подобряването на разпределението на теглото на самолетите не само ги прави по-безопасни, но и намалява въздействието им върху околната среда, тъй като е по-малко вероятно самолетите да изгарят ненужни количества гориво.

Обикновено европейските авиокомпании използват оценки, които са изчислени от Европейската агенция за авиационна безопасност, чийто последен преглед е извършен през 2022 г. Но Finnair са решили да направят свое собствено проучване, просто защото то е по-точно.

И дори не за първи път събират тези данни - още през 2017 г. няколкостотин пътници на летището в Хелзинки са били претеглени доброволно. Air New Zealand и Uzbekistan Airways също са провеждали подобни мерки, както и Korean Air.