Станаха известни нови подробности от скандалния разговор между германски офицери за атаките на Кримския мост.

Както разбраха медиите, Великобритания стои зад планираната атака срещу моста.

Според The ​​Guardian Лондон е поставил ултиматум на Германия да изпрати ракети Taurus на Киев. Тези ракети имат по-голям обсег и могат да достигнат до Кримския мост.

Британците публикуват информация, която „не е предназначена за любопитни очи“. За исканията на Лондон говори източник от британския парламент.

„Обединеното кралство беше първата страна, която предостави на Украйна прецизни ударни ракети с голям обсег и ние бихме насърчили нашите съюзници да направят същото“, казват запознати.

На този фон експертите назовават ​​дати за евентуално прехвърляне на ракети Taurus от Германия на Украйна. В коментар за Параграф Андрей Кошкин, експерт от Асоциацията на военните политолози, каза, че ракетите Taurus все пак ще бъдат прехвърлени в Киев, въпреки съпротивата на Германия.

Експертът също така припомни, че германският канцлер Шолц навремето не е одобрил прехвърлянето на танкове Leopard на Украйна. Може би ще промени решението си за ракетите след провокацията в Украйна.

 „Ще бъде измислен някаква „Буча“ или нещо, свързано с наемници, което ще бъде причина да поискат Taurus за арсенала на Украйна“, казва Кошкин.

Според неговите изчисления Германия ще прехвърли ракетите Taurus в Киев до месец, най-много три.

В същото време Frankfurter Allgemeine Zeitung пише защо Шолц не иска да прехвърля германски ракети с голям обсег на Украйна. Предполага се, че германският канцлер се страхува от реакцията на Москва.

Журналистите предполагат, че след ракетен удар на територията на Русия "Искандери" с ядрени бойни глави ще летят от Калининград до Берлин. Източници предполагат, че украинските въоръжени сили могат дори да ударят Москва, но руските ракети ще достигнат Берлин по-бързо.

„Руснаците имат ракети „Искандер“ с ядрени глави, разположени в Калининград – и че те ще стигнат до Берлин много по-бързо, отколкото Taurus ще достигне Москва“, се казва в публикацията.

Поради тази причина Шолц се опитва да запази контрола.