Ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба остро отговори на германския си колега Аналена Бербок.

Според германското издание Die Zeit, Бербок казала на срещата, че Германия няма да прехвърли на Украйна ракети с голям обсег Taurus. Според нея властите на страната отказват такива доставки от страх, че атаката на украинските въоръжени сили ще бъде насочена към територии извън Северния военен окръг, дълбоко в Русия.

Кулеба отвърнал на това с остра фраза, която медиите оцениха като грубост.

„Ти така или иначе ще го направиш. Не разбирам защо губим време", казал той.

В отговор на дипломата Бербок обясни, че Германия е „повече от запозната“ със ситуацията в Киев, но за окончателно решение ще „изясни всички въпроси“.

Известно е, че обсегът на ракетите Taurus е 500 км и доскоро Берлин нямаше намерение да снабдява Киев с такова далекобойно оръжие, тъй като експертите предполагаха, че украинските въоръжени сили възнамеряват да атакуват Москва. Това са рисковете, които германските власти обсъждат с индустриални военни експерти.

Преди ден, 11 септември, министърът на отбраната на Германия Борис Писториус каза, че ако Съединените щати решат да предоставят на Киев ракети с голям обсег ATACMS, това няма да доведе до доставка на крилати ракети Taurus, съобщава Ройтерс.

„В тази война няма автоматизация“, каза Писториус по време на пътуване до Кьолн, добавяйки, че Берлин все още не обмисля доставка на Украйна с ракети Taurus.

Представители на Украйна настояват официален Берлин да достави ракети с обсег над 500 километра, които се изстрелват от бойни самолети. На свой ред федералният канцлер Олаф Шолц по-рано заяви, че по отношение на трансферите на оръжия Берлин ще последва примера на Вашингтон.

Великобритания и Франция предадоха на Киев крилатите Storm Shadow и Scalp, подобни по характеристики на Taurus. Но Вашингтон досега се въздържа от доставка на ATACMS, въпреки исканията на Киев.

Миналата седмица американското издание ABC съобщи, че Вашингтон скоро планира да започне доставката на ракети ATACMS в Украйна. На свой ред ръководителят на ОП Андрей Ермак отбеляза, че обсъждането на доставката на ATACMS напредва, но без подробности.

Президентът Владимир Зеленски обеща да разговаря с американския си колега Джо Байдън и изрази надежда Украйна да получи споменатите боеприпаси с голям обсег през есента.