Цените на горивата в България не спират да се повишават и разликата между нашите и европейските цени става все по-голяма. Оказва се, че в други европейски държави, които са по-богати от България, горивото е значително по-евтино.

Потребител във фейсбук споделя снимка на актуалните цени на горивото в Малта. От кадъра става ясно, че там определено е доста по-евтино за един шофьор, който би решил да напълни резервоара на превозното си средство.

Цените са следните: безоловният бензин е 1,34 евро, което се равнява на 2,62 лева, "e-power" (друг вид бензин) е 1,49 евро, което се равнява на 2,92 лева, а забележете дизелът е на цена 1,21 евро, което е равно на 2,37 лева (подсиленият дизел в Малта струва само 2,56 лева).

При една обикновена проверка на това колко струват горивата на българските бензиностанции, разликите в цените стават плашещо драстични. Бензин A-95 в България струва средно 3,40 лева за литър, а пък дизелът 3,55 лева за литър. Тоест в България плащаме повече за бензин с 0,78 стотинки, а за дизел с над един лев (1,18 лв.).

Друга наша проверка установява, че България е с най-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението с ниво от 55% под средното за Европейския съюз равнище, а това в Малта (където горивата са на драстично по-ниски цени) е доста по-високо от това на България. 

Та, от това сравнение става ясно, че значително по-богата държава като Малта (а и не само, защото и в други европейски държави е по-евтино), получава много повече блага на по-ниска цена, докато в България цените и инфлацията са драстично високи, а народът страда от неефективно водена политика.